Intraoperační stimulační monitorace v neurochirurgii - Stejskal, Lubor (Grada, 2006)
Kniha určená pro neurology a klinické neurofyziology, kteří pracují nebo se chystají pracovat na neurochirurgickém operačním sále, ale podnětná také pro ostatní neurology, neurochirurgy, ORL a anesteziology a intenzivisty. Je uveden účelný výběr modalit stimulačních odpovědí s ohledem na ohrožené funkce, způsob jejich vyšetření, meze normality a způsob hlášení tří stupňů abnormalit (informace - varování - alarm) a z toho vyplývající instrukce pro operujícího. V deseti kapitolách jsou pokyny pro technické bezpečí a nerušený záznam, pro monitoraci u stavů nádorových, cévních a úrazových. Zmíněny jsou možnosti intraoperační stimulační monitorace u epilepsie, u operací na aortě a při operaci skoliózy.Postgraduální učebnice.
Keywords: Chirurgie, ortopedie, traumatologie