Moderní chirurgické metody léčby obezity s doprovodným CD ROMem - Fried, Martin (Grada, 2005)
Vzestup morbidní obezity má nyní vzestupnou tendenci nejen v populaci ekonomicky rozvinutých států Evropy a USA, ale šíří se celým světem. Obezita postihuje téměř všechny skupiny obyvatelstva a svými komplikacemi, především metabolickými a srdečně-cévními, ohrožuje života zejména mladých lidí. Léčba morbidní obezity není ani jednoduchá, ani krátkodobá. Jde totiž o komplikovaný a multifaktoriálně podmíněný stav a proto neplatí dříve rozšířený názor, že obezita je způsobena nedostatečnou vůlí jedince a nebo jeho návykem na potravu. Chirurgické metody (tzv. bariatrické) zaujímají proto v současné době stále důležitější místo v léčbě morbidně obézních osob. Prokázalo se, že bariatrická chirurgie je jedním z nejefektivnějších způsobů léčby jak morbidní obezity samotné, tak i profylaxe a léčby závažných komplikací přidružených k obezitě.
Keywords: Chirurgie, ortopedie, traumatologie