4x Skrytá pravda - Kafka, Rostislav (Čas, 2019)
Čtyři naprosto odlišné dobrodružné povídky s detektivní zápletkou. V povídce Skrytá pravda se ocitneme v nejznámějším muzeu světa: Louvru. Společně s mladou ambiciózní restaurátorkou budeme pátrat po genezi jednoho z nejsugestivnějších obrazů světa - Vor Medúzy, který byl namalován podle skutečné události. (V r. 1816 několik námořníků po ztroskotání fregaty bojovalo na vratkém voru několik dní o přežití.) Podaří se oné mladé ženě zavčas odhalit děsivé souvislosti, které spojují události staré dvě stě let? A podaří se usvědčit pachatele hrůzného činu, jehož byla v dětství svědkem? Povídka Věž sebevrahů nabídne úvahu o tom, jak lehce se dá labilní člověk ovlivnit, a jak na podobné lidi působí strach a předsudky. Povídka Deník Jenny Grayové pojednává nejen o smyslu života. Její motto zní: Láska, žárlivost a přátelství. Kdo je tajemná dívka, jež se zamiluje do majetného muže? A dokoná žárlivý muž svou pomstu? A nakonec v povídce Smrtonosný omyl se ponoříme do víru fantazie a filmu. Jsme v 80. letech minulého století a právě se v USA natáčí historický film z období občanské války. Do štábu je přijata žena, která má jen jediný cíl: pomstít se. Třicet let musela čekat, než se podívala do tváře muže, kterého viní ze smrti svého otce a z toho, že si už nikdy nemohla splnit své sny.
Keywords: Česká současná beletrie; Krimi, detektivky