Vilové čtvrti Prahy a okolí - Pavel, Švec (Čas, 2026)
Praha - architektura - procházky Po úspěchu knihy Pavla Švece Pražské vilové čtvrti přichází autor s jejím podstatným rozšířením. Kromě tuctu pražských rezidenčních čtvrtí se s ním nově vydáváme do Roztok, Všenor, Brunšova, Černošic, Řevnic a Jevan. Co jméno, to pojem na mapě hodnotné rezidenční architektury. Podrobný text doplněný mapami a stovkami fotografií je výsledkem jeho neúnavného pátrání v archivech a literatuře, ale především v terénu. Svou systematičností nemá tato kniha obdoby, a je tak poučením i pro ty, kteří zmiňované čtvrti a obce třeba i vícekrát navštívili. Během své další návštěvy díky ní uvidí architektonické skvosty, které jim předtím mohly uniknout. Pavel Švec je současnou profesí novinář, proto umí popsat jednotlivé objekty poutavě a čtivě. A vzhledem k jeho původnímu zaměstnání - pracoval jako stavební projektant - mu nechybí poučený vhled do moderní architektury. V Praze i okolí před námi v jeho podání defilují nejrůznější styly. Tam či onde nás potěší historismus romantický, přísný i eklektický, na něj navazující secese a beuronská škola, dále kubismus a rondokubismus, funkcionalismus, purismus, art deco, eklektický styl... a rovněž sorela či zdařilé ukázky nejmodernějších přístupů. Autor nám v drtivé většině případů představuje obytné domy. Uvědomuje si při tom, že takový objekt má historii nejen architektonickou a technickou, ale také lidskou. Za druhý hlavní přínos této publikace lze tedy považovat jeho pohled na osudy jednotlivců, kteří jsou podepsáni pod projektem, a zejména těch, kteří si vilu nechali vystavět a obývali ji. Z hlediska prvně jmenovaných jde o zaslouženou poklonu desítkám, ba stovkám skvělých architektů, širší veřejnosti prakticky neznámých. Pokud se týká osobností a rodin, které by nám kdysi přišly po zazvonění otevřít, je to čtení namnoze smutné. Velká zásluha Pavla Švece spočívá ve skutečnosti, že zmapoval jejich často tragické osudy. Čtěte pozorně, vychutnávejte půvaby jednotlivých domů v textovém popisu i na fotografiích - ale především se, inspirováni a poučeni, vydejte do pražských vilových čtvrtí i "za Prahu". Nepochybujeme, že v knize najdete spoustu tipů na utajené klenoty, které jste dosud přehlíželi či nenavštívili. A že Vás četba a následný "průzkum v terénu" obohatí a potěší pohledem na soulad materiálů, linií, tvarů a barev. Kniha vychází s laskavým svolením zpravodajského portálu Aktuálně.cz z mediálního domu Economia, kde byl základ textu původně publikován, a zavede vás do těchto pražských vilových čtvrtí: Vinohrady/Strašnice/Podolí/Hodkovičky/Barrandov/Malvazinky/Smíchov/Ořechovka/Hanspaulka/Baba/Bubeneč/Troja. A do těchto lokalit za hranicemi Prahy: Roztoky/Všenory/Brunšov/Černošice/Řevnice/Jevany.
Keywords: Literatura faktu; Průvodce