JOSEF ZÍMA - Ten, který rozdával radost - Radek, Žitný (Čas, 2025)
Josef Zíma byl osobností, která neuvěřitelných pětasedmdesát let rozdávala radost. Múzy se při jeho narození projevily jako více než štědré, a tak se prosadil nejen jako herec a zpěvák. Na co v uměleckém světě sáhl, to se mu dařilo. Odvrácenou stranou jeho dlouhého života však byly dramatické zvraty a pády tak hluboko, že by se z nich málokdo dokázal dostat zpět na vrchol. On ale vždy zůstával studnicí pohody a kvalitní zábavy pro své publikum i okolí. Kniha Radka Žitného, který měl to štěstí se s ním osobně setkat, mapuje jeho životní pouť na základě dochovaných materiálů i vzpomínek pamětníků a blízkých spolupracovníků. Plastický obraz života a díla Josefa Zímy, který nás letos navždy opustil, ale zůstává tu s námi i díky svému nezapomenutelnému úsměvu, dotváří unikátní fotografická výbava, mimo jiné z rodinného archivu.
Keywords: Memoáry, osobnosti a osudy