Kolotoč Svět - Otomar, Dvořák (Čas, 2025)
Spisovatel Otomar Dvořák, autor mnoha oblíbených historických románů (za všechny jmenujme Vřeteno osudu), přichází se svým životním dílem, jehož úvod začal psát jako sedmnáctiletý - a dokončil je teprve nyní, na prahu pětasedmdesátky. Trojdílná sága zachycuje dramatické osudy čtyř generací rodu jeho předků, kteří žili v lesnaté vrchovině Křivoklátska a živili se výrobou provazů. Popisuje převratné období mezi lety 1890 a 1950, v němž se vše od základů změnilo a starý svět lidových tradic byl rozbit náporem moderní, technické doby, ale i válek a dějinných zvratů. Pod úhlem svérázného autorova pohledu a šťavnatého vypravěčství se realita všedního dne prolíná s magií, život se mění v mýty, nad kolébkami stojí kmotřička Smrt a bláznivě groteskní příběhy někdy končívají i fatálně. Potomky bláznivého tuláka a fantasty Maxmiliána zanese osudový Kolotoč do všech končin Čech a také do ciziny; čelí náporům vášně i nenávisti, jsou obětmi násilí a intrik, a přesto neúnavně bojují o své místo ve světě a o právo na lásku. Tuto strhující ságu můžeme směle přirovnat ke světoznámému románu Gabriela Garcíi Márqueze Sto let samoty. Zaujme Vás - a už nepustí...
Keywords: Česká současná beletrie