Infekční choroby a intracelulární parazitismus bakterií - Macela, Aleš (Grada, 2006)
Publikace je určena jak klinikům, tak teoretikům - těžit z ní mohou zejména mikrobiologové, infekcionisti, internisti, biologové i imunologové. Intracelulární bakteriální patogeny jsou různorodou skupinou mikroorganismů vyvolávající velice závažná infekční onemocnění. Proti nim má současná medicína pouze omezené prostředky obrany. Jednou z možností, jak přispět k lepšímu pochopení vzájemných vztahů intracelulárních bakteriálních patogenů a jejich hostitelů je dokonalé zmapování možností exprese mikrobních genů za podmínek, které odpovídají v koevoluci vytvořeným vztahům prokaryotických a eukaryotických buněk. Tato publikace se proto věnuje současnému poznání bakteriálních genů, expresi jejich produktů a konstrukci molekulárních struktur, které rozhodují o virulenci bakterií a jejich schopnosti vyvolat onemocnění, věnuje se tedy poznání na rozhraní mikrobiologie, infektologie, molekulární biologie a imunologie.
Keywords: Ostatní lékařské obory