Někdo se najde - Dušo, Martinčok (Jota, 2024)
Deset příběhů o obyčejných lidech, které spojil jeden obyčejný bratislavský dům. Do starého činžáku s podivnou moderní nástavbou se jednoho dne nastěhuje malý Oliver se svým otcem. Chlapec si připadá osamělý a stýská se mu po matce, která zůstala v Británii. Potuluje se domem a nejraději tráví čas v "sanatoriu", na podestě špinavého schodiště, kde vysedává na staré lavičce a čte. Všichni sousedé ho znají, i když se často neznají ani mezi sebou. Obyvatelé bytovky na Kalinové ulici by totiž nejraději mnohdy byli ostrovy sami pro sebe, jenže toho mají příliš mnoho společného. Schody, stoupačky, díru ve střeše. Vědí o každém svém pohybu, slyší se navzájem kýchat, nadávat, vzdychat při milování. Sdílejí vzpomínky a naději, že vždycky se někdo najde. Odjakživa je spojoval dům, ve kterém žijí. A teď i ten tmavovlasý chlapec sedící na schodech s knihou. Kniha Někdo se najde představí širokou paletu postav, které zaujmou, pobaví, dojmou a možná i rozpláčou. Každá z povídek čtenáře zasáhne svou hloubkou a lidskostí, která nehledí na věkové ani společenské rozdíly, a třeba ho i inspirují k tomu, aby se seznámil s osudy těch, s nimiž sdílí vchodové dveře. Vítěz Anasoft Litera 2023 v kategoriích cena Cena čitateľov a čitateliek a Cena René.
Keywords: Beletrie; Světová současná beletrie