Medicína založená na důvěře - Mardešić, Tonko (Galén, 2012)
Moderní odborná lékařská literatura je plná termínů jako holistická medicína, medicína personalizovaná, komplexní, psychosomatická, behaviorální, biografická, patient-centered healthcare (na pacienta orientovaná zdravotní péče), narativní medicína, evidence based medicine (medicína založená na důkazu), bio-psycho-sociální přístup k pacientovi, systémový přístup atd. Autoři různých profesí - psycholožka, filozofka a lékař - v textu této knihy hledají důvody příchodu těchto "nových" medicín. Publikace se věnuje historickému kontextu, jazykovým pastem, psychosomatickým teoriím, preventivní medicíně, způsobům poznání a poznávání v kontextu postmoderní filozofie, metodologii výzkumu, stavu současné medicíny. Jako základní a univerzální vykládací a interpretační princip je v knize využíván příběh. Autoři vycházejí z vlastní sbírky čítající přes 1000 příběhů o stonání. Název textu je slovní hříčkou, reakcí na "medicínu založenou na důkazu", nikoliv snahou zavést další novou medicínu (tentokrát založenou na důvěře). Cílovou čtenářskou skupinou nejsou odborníci - filozofové, historici, psychologové, psychosomatici či matematici, jak by se možná po přečtení úvodních stránek mohl běžný čtenář vyděsit. Naopak - autoři se textem obracejí především k budoucím zdravotníkům, zdravotnickým manažerům či pacientům ve snaze ukázat jim oblasti medicíny, o kterých možná nevědí, a nabídnout jim jakousi mapu terénu, v němž se zdravotník a pacient pohybují.
Keywords: Lékařské obory