Kornélie - Beata, Balogová (Jota, 2025)
Kornélie. Čtyři generace žen z malé vesničky Jablonia Panica ve slovensko-maďarském pohraničí. Místa, kde se tísnil celičký svět, uchovávaly vzpomínky, příběhy předků, čarodějek a podivínů, léty prověřená moudrost i moc bylinek. Vypravěčka Alma, autorčino alter ego, zachycuje tragická i humorná vyprávění žen ze své rodiny, které si po generace předávají totéž křestní jméno. Píše o lásce a smrti, o Maďarech na Slovensku, důležitosti hledání vlastní identity i ženské intuici a síle, která umožňuje snášet osudy trpké jako spadaná jablka. Román Kornélie je poetická rodinná sága a zároveň debut slovenské novinářky Beaty Balogové na poli beletrie. Hned po vydání se setkala s velmi srdečným přijetím čtenářů a získala cenu slovenských kritiků Zlaté pero. Vyšla v polštině a srbštině, v současnosti se připravují překlady do maďarštiny a angličtiny. Autorka nyní pracuje na jejím pokračování.
Keywords: Beletrie; Česká současná beletrie