Slavomír Pískatý. 20 let kapitánem Jumbo Jetu - Petr, Čermák (Jota, 2024)
Legendární americké dopravní letadlo B-747 (první let 9. února 1969) a jeho první český kapitán, bývalý vojenský letec ČSLA Slavomír Pískatý (narozen 23. května 1958). Jak k sobě našli cestu? Proč má ikonický letoun na trupu onen nezaměnitelný hrb? Co všechno Jumbo Jet uveze? V unikátní společné biografii špičkového letadla a elitního letce najdete odpovědi na spousty otázek, ať jste zapálení fanoušci letectví, nebo jen "obyčejní" cestující. Co dělat a nedělat, pokud zažijete poplach v oblacích? Jak žijí na cestách kolem světa dopravní piloti? Co se stane, když se v kokpitu civilního letounu potkají bývalí úhlavní nepřátelé, stíhači americké a československé armády? Slavomír Pískatý poznal Jumbo Jet do posledního šroubku. Z kapitánského křesla Korean Air mu velel 20 let, nalétal s ním 16 000 z celkových 25 000 hodin své letecké kariéry. Nahlédnete s ním nejen pod pokličku linkového létání s pasažéry, ale také do málo známého zákulisí nákladního letectví, neboť Jumbo Jet je vedle osobní dopravy ohromně oceňovaným nebeským náklaďákem. Můžete se těšit i na pikantní detaily. Jaká tajemství skrývá americký prezidentský speciál Air Force One? Věděli jste, že k pilotům B-747 se řadí i brunejský sultán nebo rocker Bruce Dickinson? Kde mají piloti B-747 únikový východ z kokpitu, když tam nelze otevřít okna? Jak mohou pilotům při přistání v noci pomáhat rybářské lodě? Čím je výjimečné pražské Letiště Václava Havla? A nač vozil český kapitán B-747 v kokpitu 20 let školní atlas?
Keywords: Memoáry, osobnosti a osudy