Proč se nebát umělé inteligence? AI pohledem nejen českých odborníků - Vladimír, Mařík (Jota, 2024)
Autoři knihy Proč se nebát umělé inteligence? nabízejí střízlivý a odborně podložený pohled na současný stav a perspektivy umělé inteligence (AI). Čtenář se ve srozumitelné podobě dozví, na jakých technologických základech AI stojí, jaká je její historie a jak probíhá zpracování přirozené řeči ve velkých jazykových modelech. Kniha rovněž ukazuje, jak aplikace AI už dnes slouží v průmyslu, zdravotnictví, robotice či v oblasti kybernetické bezpečnosti a jak konkrétně je možné AI využít například ve státní správě či ve službách. Řada příspěvků je věnována filozofickým úvahám o roli a možnostech umělých strojů, etice a právu při jejich využívání. Proč se nebát umělé inteligence? je soubor esejí, které připravili nejen čeští odborníci v jednotlivých oblastech AI. Vyvracejí mýty, přehnaná očekávání a uměle vyvolané obavy, a naopak zdůrazňují její užitečnost a využitelnost. Možná vás překvapí, že český přínos k rozvoji této zajímavé vědní disciplíny vůbec není zanedbatelný. Kniha je určena všem, kteří se v důsledku neadekvátní "popularizace" obávají prudkého nástupu umělé inteligence. Na své si přijdou i ti, kteří se v té či oné míře s umělou inteligencí dennodenně setkávají, včetně IT odborníků, studentů všech typů škol i pracovníků v průmyslu, službách či státní správě. Eseje na sebe přímo nenavazují, jsou nezávislé a lze je číst v jakémkoliv pořadí či kterékoliv vynechat. Každý si může najít to, co ho nejvíce zajímá.
Keywords: Technika, auta, počítače