Tajemství sprakkar Jak mimořádné ženy Islandu mění svět - Eliza, Reidová (Jota, 2023)
Proč je Island pro ženy nejlepším místem k životu? Posledních dvanáct let se Island ve zprávě Světového ekonomického fóra o globální genderové nerovnosti řadí vždy na první místo v seznamu zemí, v nichž se úspěšně daří stírat nerovnosti mezi muži a ženami. Čemu vděčí ženy na Islandu za tak pozitivní zkušenosti? Proč dosáhla zdejší společnost tak významných pokroků, od zvolení první prezidentky na světě až po schválení legislativy zaměřené specificky na vyrovnání podmínek v práci i soukromém životě? Jak se můžeme poučit z toho, na co už Islanďané přišli - že rovnocenná pozice žen ve společnosti přináší výhody pro všechny? Eliza Reidová zkoumá postoj vůči ženám v zemi, která se jí stala druhým domovem, a objevuje hluboce zakořeněný smysl pro spravedlnost, vliv současných i historických vzorů, ale také oblasti, kde má Island stále prostor ke zlepšování. Její vlastní zkušenosti imigrantky z kanadského maloměsta, která svou současnou životní roli nikdy neočekávala, se čtivě prolínají s rozhovory s desítkami sprakkar ("mimořádných žen"). Autorka tak otvírá poutavou diskuzi o tom, jaké to je žít jako žena v současné společnosti a jak konvence ovlivňují naši představu o rovnoprávnosti. Tajemství sprakkar je působivý a výstižný portrét malé země, která však může být velkou inspirací. Skutečnost, že islandština má ve slovníku slovo sprakkar - pradávný výraz, který se překládá jako "mimořádné ženy" -, vám toho o Islandu jako zemi hodně prozradí.
Keywords: Literatura faktu