Trauma a rodinné konstelace - Franz, Ruppert (Portál, 2024)
Příčina duševních problémů tkví často v našich traumatických zkušenostech. Zvládání traumat běžně probíhá na základě štěpení psychických struktur. Takové štěpení sice po traumatické zkušenosti umožňuje přežít, ale život traumatizovaného jedince se stává obtížným a namáhavým, protože u člověka působí strategie vyhýbání, kontroly, kompenzací a iluzí. Autor na četných příkladech předvádí, jak je možné úspěšně pracovat na zvědomění nevědomých rozštěpení ve vlastní duševní struktuře, vysvětluje jejich původ a nabízí terapeutická řešení. S využitím řady kazuistik na základě vlastní dlouholeté zkušenosti s metodou rodinných (systemických) konstelací poskytuje fundovaný popis práce s traumaty. Knihu ocení odborníci z oblasti psychologie, psychoterapie, psychiatrie a dalších pomáhajících profesí. Mohou z ní mít užitek i čtenáři, kteří sami trpí duševními obtížemi, jejich blízcí a vůbec všichni zájemci o rodinné konstelace.Prof. Dr. Franz Ruppert je psycholog a psychoterapeut, působí na Katolické vysoké škole v Mnichově a v soukromé praxi. Od roku 1994 pracuje metodou rodinných konstelací. Specializuje se na psychoterapeutickou práci s těžkými psychickými onemocněními, jako jsou deprese, úzkosti, hraniční porucha osobnosti, psychózy.
Keywords: Psychologie pro každého