Paliativní medicína pro praxi - Vorlíček, Jiří (Galén, 2011)
Problematika paliativní péče se v poslední době dostala do popředí. Důvodem je především »společenská objednávka« této zvláštní formy léčebné péče. Všechny lékařské obory zvládají akutní i maligní situace, všechny umí zachraňovat nemocné, kteří dříve umírali - avšak nikoliv vždy je umí definitivně vyléčit, ale jen prodloužit jejich život. Proto vznikl pro všechny medicínské specializace úkol konstituovat specifické formy lékařské (a nejen lékařské) péče o tyto nemocné. Tato situace vyžaduje nové přístupy, nová hodnocení - a ta přináší právě paliativní medicína. Předkládanou monografii psalo téměř 30 lékařů - odborníků, kteří se paliativní péčí zabývají. V knize se dělí nejen o své zkušenosti, ale přinášejí doporučení nejvhodnějších postupů, které jak nemocní, tak jejich ošetřující budou v praxi potřebovat.
Keywords: Lékařské obory