Lidská ZOO - Morris, Desmond (Jota, 2018)
Lidská zoo proslulého britského zoologa a etologa Desmonda Morrise (poprvé vyšla v roce 1969) navazuje na jeho předchozí kontroverzní bestseller Nahá opice (1967). Příběh moderního člověka je v Morrisově pojetí příběhem lidské snahy vyrovnat se s následky komplikovaného pokroku. V Lidské zoo ho pak především zajímá povaha civilizované společnosti ve velkých městech, všímá si jednání jejich obyvatel, které přirovnává ke zvířatům drženým v zajetí zoologické zahrady. Člověk tak uzavřel sám sebe do obřího neklidného zvěřince, kde se nachází pod neustálým enormním tlakem. A Morris ve své knize zkoumá, jak tyto náročné podmínky působí na lidskou agresi a frustraci, jak ovlivňují sexuální chování, rodičovské postoje i společenskou hierarchii.
Keywords: Sociologie; Psychologie pro každého