Budování emoční autonomie - Lindsay, C., Gibson (Portál, 2025)
Autorka na svou dnes již slavnou knihu Dospělé děti emočně nezralých rodičů navázala publikací, která se ještě více zaměřuje na rozvíjení praktických dovedností toho, jak zvládat neblahý vliv emočně nezralých rodičů a jak psychicky dospět. Cílem je uvědomovat si vlastní pocity a potřeby, odolávat nátlaku, vytvořit si odstup, mít situaci pod kontrolou, dělat vlastní rozhodnutí, vymanit se z pasti sebepochybností a sebeposuzování, cenit si svého vnitřního světa, rozšířit možnosti vlastního sebepojetí bez závislosti na emočně nezralém rodiči. Kniha pomůže pochopit, kdo jsou emočně nezralí lidé, proč jsou takoví, a umožní vidět je objektivněji a s větším soucitem, aniž byste slevovali z toho, co sami nutně potřebujete. Součástí knihy jsou cvičení, abyste rozvíjeli své kompetence dospělých jedinců. Mimo jiné si osvojíte účinné reakce v podobě slov či činů na emočně nezralé rodiče a můžete se inspirovat v Listině práv všech dospělých dětí emočně nezralých rodičů.
Keywords: Psychologie pro každého