Z Aeskulapovy páté kapsy - Svatopluk, Káš (Galén, 2011)
Knížka je prvním dílem chystaného čtyřdílného souboru medicínských historek Z Aeskulapovy první (druhé, třetí a čtvrté) kapsy, který představuje jakousi antologii těch nejzdařilejších humorných příběhů, jež autor - lékař-neurolog MUDr. Svatopluk Káš - sbírá již přes třicet let. Nejsou to žádné vymyšlené anekdoty, všechny historky jsou v podstatě pravdivé, založené na skutečných příhodách, byť jsou někdy i trochu upravené. Vypovídají o konkrétních lékařích, o konkrétních nemocnicích a jiných zdravotnických zařízeních, proto jsou jednající osoby, tedy profesoři, docenti, primáři i ostatní lékaři, uvedeni pravými jmény. První kniha tohoto souboru je věnována oborům chirurgickým (chirurgii obecné, neurochirurgii, urologii, ortopedii, anesteziologii, gynekologii a porodnictví, lékařství očnímu, ušnímu, nosnímu a krčnímu). Autorovým záměrem je především čtenáře pobavit, ukázat medicínu z její odvrácené stránky, ze zákulisí, představit slavné i méně slavné lékařské osobnosti nejen jako velmi dobré nebo věhlasné odborníky, ale i jako lidi se všemi lidskými vlastnostmi - samozřejmě z toho laskavého a humorného nadhledu.
Keywords: Česká současná beletrie