České cizinky Příběhy českých žen žijících v zahraničí - Jana, LeBlanc (Jota, 2024)
Literární dokument novinářky Jany LeBlanc a fotografky Patricie Krivanek mapuje život českých žen, které mají domov v jiné zemi světa, než se narodily. Prostřednictvím jedenácti beletrizovaných autentických výpovědí ukazuje různé zkušenosti s životem v cizích zemích. Každý příběh se snaží zlomit předsudky, které o zemích nebo o životě v cizině máme, a relativizovat klišé, která s nimi spojujeme. Je v USA opravdu všechno možné, a to i pro matku-samoživitelku? Co když muslimka nemusí být od hlavy k patě zašátkovaná žena, ale klidně potetovaná holka v tílku? Dá se uchytit v cizině bez znalosti jediného slova cizího jazyka? Zkazí rodiče dítěti život, když mu rodiče v pubertě vezmou domov, kulturu a všechno, čím žije? Kniha je ambiciózní mezinárodní projekt přinášející autentický vhled do výjimečných osudů a zajímavostí ze života v různých zemích napříč zeměkoulí.
Keywords: Memoáry, osobnosti a osudy