Jde to i s úsměvem - Karel, Nešpor (Portál, 2019)
Špatné zvyky: Hoďte za hlavu špatné zvyky a nahraďte je dobrými. Nevhodnou společnost: Hoďte za hlavu špatnou společnost (i virtuální). Riziková prostředí: Hoďte za hlavu riziková prostředí. Na většinu lidí například nepůsobí dobře rušná nákupní centra, tlačenice a dlouhé cestování. Hloupá přání: Hoďte za hlavu hloupá přání a budete svobodnější. Soupeření: Hoďte za hlavu soupeření. Každý z nás je jedinečný, má vlastní životní úkol a poslání. Sebelítost: Hoďte za hlavu sebelítost. Působí jako mrak zakrývající dobré možnosti, které nabízí určitá životní situace. Ke zlepšení nálady toho někdy opravdu stačí málo. Osvědčenou metodou je čtení zábavných, poučných, terapeutických krátkých příběhů ze života, ať už se zakládají na pravdě či jsou autorovým zbožným přáním. Karel Nešpor tento (samozřejmě nealkoholický!) koktejl namíchal vskutku bravurně. Smích nám dělá zkrátka dobře, a tak toho využijeme. Kniha je doplněna užitečnou kapitolkou Jednoduché postupy, návody a techniky. MUDr. Karel Nešpor, CSc., je český psychiatr specializovaný na léčbu návykových nemocí, publicista a pedagog. V Portále vyšla řada jeho úspěšných knih, mj. Kudy do pohody, Jak být milejší nebo Střízlivě, většinou vesele. Američtí profesoři psychologie za pomoci těchto i jiných příkladů ukazují, jak funguje naše myšlení, jak se vyhnout sebeklamu a jak myslet jasně a kriticky. Jakoby mimochodem přitom vysvětlují řadů vědeckých pojmů a zajímavých skutečností.
Keywords: Psychologie pro každého