Očarovaná Havaj - Stingl, Miloslav (Jota, 2018)
Vyprávění o nejkrásnější části Země lidí z pera legendárního cestovatele s fotografiemi Jiřího Kolbaby Havaj, očarovaná Havaj, prý nejkrásnější země světa, souostroví proslulé svými polynéskými obyvateli, melodickou hudbou, surfaři, obrovitými orchidejovými plantážemi a vulkány Mauna Keou a Mauna Loou, sopkami, které se tu rodí i dnes. Souostroví známé svými prý nejkrásnějšími plážemi světa - Waikiki a Kaanapali. Země snad s nejlepším podnebím planety. O všech těchto přiléhavých i falešných superlativech "očarované Havaje" hovoří legendární český cestovatel a etnograf Miloslav Stingl. Na základě četných výzkumných cest odkrývá i ty tváře dějin a kultury této vzdálené tichomořské země, o nichž nemáme dosud tušení. Aktualizované vydání provází krásné ilustrace, autorovy dobové snímky a nádherné fotografie jednoho z nejznámějších současných cestovatelů a fotografů Jiřího Kolbaby.
Keywords: Memoáry, osobnosti a osudy