Malunky prync - Antoine, de, Saint-Exupéry (Jota, 2025)
Něni pohatka tajak pohatka, něni prync tajak prync. Toťten je opravdicky jeden - Malunky prync Antonina de Saint-Exypéryho, jedna s nejsłavnějšich knižek na svjetě. Mały prync, kuzelny pohatkovy čłoviček, přychodi na našu Zem z dalekych svjetu, aby se gděsy f afrycke pušti zetkał z pisatelem našiho přybjeha a vyjevił mu tajemstvja svojiho podivneho putovaňa, ale ukaže mu o hodně vjec tajemstvja čisteho srca, dobroty a krasy. Je to doopravdy šumna kniška, kera vam isto budě tak miła a bliska, tajak była fšeckym přetchozym a kni se budětě ni ras pozdějši vracať. Kultovní kniha francouzského spisovatele a pilota Antoina de Saint-Exupéryho byla přeložena do více než 350 jazyků a dialektů. Každý ji zná. Vášnivá sběratelka knižních vydání Malého prince Martina Dlabajová, jejíž sbírka v současnosti čítá přes 350 edic knih, si dlouho lámala hlavu tím, jak jemný příběh převést také do svérázné laštiny. S tímto nelehkým úkolem jí pomohl nadšený folklorista Josef Hrček, který příběh nejen umně převyprávěl, ale i sám ilustroval.
Keywords: Beletrie; Česká současná beletrie; Humor, satira