Ať žije přátelství! - Frida, Bern, Andersson (Portál, 2023)
Je možné, že velká většina štěstí, které v životě prožijeme, nepramení ze zamilovanosti ani profesních úspěchů, ale z kvalitních přátelských vztahů?Na základě zkušeností švédských terapeutů specializovaných na toto téma se dozvíme, jak zmapovat historii našich přátelství, vyhodnotit vlastní kvality i slabá místa v rámci těchto vztahů, jak zjistit, co konkrétně v přátelských vztazích nejčastěji zanedbáváme, kde jsme nejzranitelnější, jak vyhodnotit reakce ostatních, když se jim otevřeme. Dalšími oblastmi jsou kladení odvážných otázek, schopnost odpouštění či přání bez vyžadování. Zajímavou součástí knihy jsou doporučení, techniky a cvičení, jak oprášit a oživit dávné, často nefunkční přátelské vazby a dodat jim v životě znovu patřičnou důležitost, a hry navržené tak, abychom dokázali své schopnosti v oblasti navazování přátelských vztahů co nejlépe uchopit a definovat, například mapa přátelství či přehled povahy našich přátelství v podobě stromu. Kniha se částečně dotýká i tématu vysoké citlivosti, pokud jde o odvahu otevřít se ostatním.Frida Bern Andersson je švédská KBT terapeutka specializovaná na pocity osamělosti u single osob.Daniel Ek, rovněž švédský psycholog, je zakladatelem tzv. Laboratoře přátelství, iniciativy snažící se o aktivaci přátelských vztahů, a aplikace 21k, která k tomu nabízí užitečné nástroje.Pär Flodin je švédský psycholog a badatel v oblasti duševního zdraví národa.
Keywords: Psychologie pro každého