Mozaikou Íránu S průvodkyní po fascinující zemi plné kontrastů - Lenka, Hrabalová (Jota, 2023)
Barvitý cestopis od íránistky a arabistky Lenky Hrabalové, která má s touto fascinující tajemnou zemí více než desetiletou zkušenost. Írán je obrovská země plná kontrastů. Přitahuje mnoho cestovatelů, ale zároveň se mu stále ještě nepodařilo zbavit se nálepky nebezpečného místa. Většina z nás totiž o Íránu neví mnoho a naše představy jsou často omezeny jen na téma mnohoženství, alkoholu a islámského práva, i když ve skutečnosti země nabízí bohatou kulturní mozaiku. Autorka se pokouší představit zemi co nejkomplexněji, reaguje na časté otázky posluchačů, kteří chodí na její cestovatelské přednášky, a nabízí odpovědi podložené širšími souvislostmi. V úvodní části Na křižovatce dějin se věnuje zajímavým obdobím íránské historie, jako je například výstavba legendárního Esfahánu či počátky americko-íránského nepřátelství. V kapitole Tisíce tváří Islámské republiky se zabývá společností jako takovou. Náboženskými skupinami, etniky, ale také sexualitou v Íránu či islámskými zákony. Třetí část - Všechny kouty země - seznamuje čtenáře s různými regiony Íránu a s jejich specifiky, jako jsou například římské památky, pašování alkoholu v pohraničí či kontinuální boj pouštního národa o vodu. A nechybí ani kapitola, která láká do íránských ulic, třeba na ty nejlepší speciality, po nichž se zákonitě tloustne, nebo do tradičních lázní, ve kterých z vás sedřou kůži. Doslova. Začtěte se do legend, zastavte u nádherných fotografií a nechte si poradit, kam na tu nejlepší zmrzlinu.
Keywords: Literatura faktu