Sebepřijetí Jak se spřátelit se svým jedinečným životem - Jan, Burian (Portál, 2026)
Jedním z hlavních zdrojů chronického stresu je nespokojenost s našimi tělesnými nebo psychickými vlastnostmi, neschopnost odpustit si minulé chyby a obavy z budoucích selhání. Sebepřijetí je na všímavosti a laskavosti založený proces postupné integrace jednotlivých částí naší osobnosti do vyváženého a zdravého celku. Stresující motivace založené na touze po odměně a strachu z trestu či neúspěchu můžeme postupně nahrazovat zdravější, udržitelnější a také příjemnější motivací, pro niž je podstatný laskavý zájem o to, co je pro nás opravdu důležité. Nejprve se naučíme všímat si více toho, co nás stabilizuje, poskytuje nám zdroje a posiluje u nás radost ze života. Na této bezpečné základně pak můžeme začít zkoumat a postupně uzdravovat myšlenkové a emoční vzorce, které nám již neslouží nebo nejsou v rovnováze. Těžištěm knihy jsou konkrétní a detailní popisy práce s myšlenkami a emocemi zakotvené v tělesném prožívání.
Keywords: Psychologie pro každého