Mýty o sebevraždě - Derek, de, Beurs (Portál, 2021)
Sebevražda je bezpochyby tabuizovaným tématem. Žádný jiný způsob úmrtí nevyvolává tolik pocitů studu, lítosti a nepochopení. Kolem sebevražd proto dodnes panuje mnoho mýtů. Autor, uznávaný odborník na sebevraždy, se snaží na tyto mýty podívat z pohledu vědy. Jedná se o devět přesvědčení typu "O sebevraždě je lepší nemluvit", "Někdo, kdo myslí na sebevraždu, chce zemřít", "Média mají vliv na počet sebevražd ve společnosti", "Antidepresiva riziko sebevraždy zvyšují", "Umělci jsou k sebevraždě náchylnější", "Ženy o sebevraždě častěji mluví, muži na ni častěji umírají", "Víc lidí se zabíjí v době svátků". Některé z těchto výroků jsou skutečně vyvráceny jako mýty, zatímco u jiných se dozvíme, že věda na ně nedává definitivní odpověď.Kniha je určena pro všechny, kdo chtějí více pochopit jedince, již se chtějí zabít, i pro odborníky, kteří chtějí o tomto tématu vhodně komunikovat se svými klienty.Nizozemec Derek de Beurs vystudoval jazzovou kytaru a klinickou psychologii. Dnes je mezinárodně uznáván jako odborník na prevenci sebevražd a na komunikaci se suicidálními pacienty. Působí v utrechtském Institutu Trimbos a na Svobodné univerzitě v Amsterdamu.
Keywords: Psychologie pro každého