Diagnostika zlomenin pánve a acetabula - Chmelová, Jana (Galén, 2010)
Monografie přináší soubor recentních poznatků mapující diagnostické možnosti současné traumatologie, a to v problematice tak závažné, jako jsou poranění pánve. V knize jsou didakticky přehledně a skvěle obrazově dokumentovaným způsobem popsány základní diagnostické možnosti a jednotlivé kroky, zobrazovací metody pro diagnostiku poranění skeletu, cévního systému i močových cest. Jsou popsány různé klasifikační systémy poranění pánve a ty pak porovnány mezi sebou. Pozornost je věnována i poraněním acetabula v rámci poranění pánve. Významným počinem autorů je i skutečnost, že zobrazené klinické případy jsou ukázány nejen v pohledu diagnostických procesů, ale i po definitivním traumatologickém ošetření. Proto tato monografie může sloužit i jako terapeutická směrnice nebo jako vodítko pro následující terapeutické výkony.
Keywords: Chirurgie, ortopedie, traumatologie