Cesta Dál je nekončící obzor - František, Koukolík (Galén, 2025)
"Vzpomínky jsou zvláštní věc. Mohou být bolestivé i krásné, ale vždycky jsou naše. Tato kniha je sbírka vzpomínek, které formovaly život lékaře a spisovatele Františka Koukolíka. Říká se, že lidé umírají dvakrát. Poprvé, když jejich tělo přestane fungovat. Podruhé, když na ně zapomeneme. Proto se autor rozhodl napsat poděkování lidem, kteří jej ovlivnili - těm, kdo tu ještě jsou, i těm, kdo už tu nejsou.František Koukolík v knize Cesta přibližuje čtenářům nejen svůj profesní svět, ale předkládá i své nejniternější vzpomínky. Není to jen autobiografie. Je to otevřená, pravdivá a místy velmi dojemná výpověď o životě plném poznání, překážek, objevů a vděku.Každý z nás si jednou bude klást otázky typu: Co mne v životě nejvíc změnilo? Člověk? Událost? Mé vlastní rozhodnutí? Pokusit se zpětně zachytit svou cestu životem je jako skládat mozaiku: každý kamínek má svůj význam. A všechny změny nás nakonec dovedou tam, kde jsme. Kde jsme teď? Ve své třiatřicáté knize pro nakladatelství Galén zanechává autor jedinečný odkaz - nejen vědecký, ale především lidský. Přináší nám naději, že i v době technologického pokroku, informačního chaosu a krizí, které nám nedávají čas vydechnout, zůstane každému z nás prostor pro pokoru, vděčnost a porozumění.
Keywords: Memoáry, osobnosti a osudy