Zkoušky života Pozoruhodný svět zvířecího chování - David, Attenborough (Práh, 2026)
První české vydání mezinárodního bestselleru Davida Attenborougha, které je zároveň završením průkopnické trilogie Život Přes 80 úchvatných fotografií ve čtyřech barevných fotopřílohách, nejaktuálnější poznatky, vynikající úvod do zvířecího chování Chování je jedním z nejúžasnějších aspektů života zvířat. Je plné akce a dramatu - kosatka se vrhá na pláž, aby popadla mládě lachtana; mravenec nachází cestu saharskými písečnými dunami podle slunce; netopýří matka se na stropě jeskyně probíjí hordami žadonících kojenců, aby nakrmila jen své mládě a žádné jiné. Klíčem k veškerému chování živých bytostí je fundamentální potřeba předat své geny další generaci. Její naplnění představuje základní smysl zvířecí existence. Ve snaze tak učinit čelí všichni živí tvorové v průběhu života spoustě problémů. A tyto problémy jsou ve své podstatě stejné, ať už hovoříme o veverkách, myších, opicích, lamách, nebo humrech. Zkoušky života nás provedou dvanácti klíčovými stádii života všech zvířat - příchodem, růstem, sháněním potravy, útoky a útěky, hledáním cesty, domácností, soužitím, bojem, setkáváním s přáteli i nepřáteli, hovory s cizinci, námluvami a pokračováním života - a představí nám, jak pestrá a mnohdy sotva uvěřitelná řešení se u různých druhů vyvinula. Všechna jsou ale pochopitelná a poutavá, neboť všem těmto zkouškám čelí i náš vlastní druh. Zkoušky života jsou poslední knihou z průkopnické přírodopisné trilogie Davida Attenborougha Život. První z nich, Život na Zemi, sledoval vývoj živočišného života od jeho počátků před zhruba třemi miliardami let po dnešek a Živá planeta se soustředila na to, jak se vzájemně ovlivňují rostliny a zvířata. Ve Zkouškách života Attenborough zkoumá, jak zvířatům slouží jejich těla a jak se chovají. Sir DAVID ATTENBOROUGH (* 1926) je nejznámějším britským tvůrcem přírodovědných filmů. Vystudoval Cambridgeskou univerzitu a dva roky sloužil v Královském námořnictvu. V roce 1952 nastoupil do BBC a brzy začal pracovat na pořadu Zoo Quest, který mu dal první příležitost vyrážet na expedice do odlehlých koutů naší planety. Zápisky z expedic později vyšly knižně jako Výpravy do divočiny a Výpravy na druhý konec světa (česky obě 2022). K jeho přelomovým snímkům patří Život na Zemi (1979, modernizované knižní vydání česky 2023), Živá planeta (1984, modernizované knižní vydání česky 2024), Zázraky života (1990, modernizované knižní vydání česky 2026), Soukromý život rostlin (1995), Modrá planeta (2001) nebo Svět plazů a obojživelníků (2008). V roce 2020 vydal úspěšnou knihu Život na naší planetě (česky 2021), jež souběžně vznikala ve filmové podobě. V posledních letech následoval Život ptáků (česky 2024) a k 99. narozeninám autora vznikl ve spolupráci s Colinem Butfieldem dosud poslední titul Oceán (česky 2025). V roce 1985 byl pasován na rytíře a stal se tak sirem Davidem. Je čestným členem Clare College univerzity v Cambridgi a členem Královské společnosti.
Keywords: Literatura faktu; Přírodní vědy