Bolest v psychiatrii - Kučerová, Helena (Galén, 2018)
"Co je to bolest, víme snad všichni. Provází nás celý život, od útlého dětství přes produktivní dospělost až do vysokého stáří. Většina našich bolestí je vysloveně tělesná. Existuje však ještě jeden druh bolesti, a to bolest při různých stavech, poruchách a onemocněních duševních." Tak začíná předmluva ke knize MUDr. Heleny Kučerové, zkušené lékařky v oboru psychiatrie s více než čtyřicetiletou praxí jak v lůžkových zařízeních, tak zejména ve vlastní soukromé ambulanci. Autorka publikovala tři monografie, mnoho populárně naučných článků a věnuje se i přednáškové činnosti. Kniha Bolest v psychiatrii je svým tématem ojedinělá. Poskytuje čtenářům průřez psychiatrickými diagnózami se zaměřením na bolestivé stavy pramenící z poruch duševních, nikoli tělesných. Přitom jasně a srozumitelně popisuje základní psychiatrické pojmy a diagnózy, takže jim může porozumět i čtenář nelékař. Autorka neváhá někdy použít vlastní diagnostický výklad, který dokresluje patnáct pacientských kazuistik. Monografii recenzovali dva významní čeští psychiatři, prof. MUDr. Ladislav Hosák, Ph.D., a MUDr. Radkin Honzák, CSc. Je určena psychiatrům, ale i dalším lékařům, studentům medicíny, psychologům, zdravotním sestrám, pedagogům a může zaujmout i pacienty a jejich rodinné příslušníky. V závěru knihy autorka píše: "Tato knížka je vyznáním lásky k mým pacientům a ostatním lidem, kteří potřebují pomoc, a k mému oboru, který je úžasný a fascinující. Chci, aby si lidé uvědomili, že život je nádherný, i když je provázen bolestí, a někdy je dokonce plný bolesti. Je tu jednak proto, aby nás chránila, a jednak, abychom s ní bojovali. Bolest je výzva..."
Keywords: Memoáry, osobnosti a osudy; Psychiatrie, psychoterapie