Ta bolest nejsi ty - Tereza, Ševčíková (Práh, 2026)
"Inspirativní příběhy z psychoterapeutické poradny s odborným výkladem S předmluvou Radkina Honzáka - S jakými problémy nejčastěji přichází lidé do psychoterapie? - Co se děje za zavřenými dveřmi psychoterapeutky? - Jak si mohou lidé pomoci sami, pokud do psychoterapie vstoupit nechtějí? Psychoterapie je v české společnosti stále zahalená jakýmsi závojem tajemna. Lidé si nejsou jistí, co se s nimi bude při konzultacích dít, jaký vliv na ně bude psychoterapeut mít, zda je to bezpečné a zda to vůbec potřebují. Hlavním smyslem knihy Ta bolest nejsi ty, je popularizovat psychoterapii a nabídnout čtenáři bezpečnou exkurzi do reálných psychoterapeutických konzultací. K tomu zkušená psycholožka a psychoterapeutka PhDr. Tereza Ševčíková vybrala konkrétní příběhy svých šesti klientů, kteří jí dali souhlas se zveřejněním. Byť je každý příběh jedinečný a originální, některá témata se v její praxi objevují častěji, a právě s těmi se čtenář setká. Jsou jimi: emoční zanedbání v dětství, tajemství, tabu a vztahy v rodině, nepříjemné nálady a nezvladatelné emoce - hněv a úzkost, dospělé děti alkoholiků a sexuální zneužívání v dětství. Kromě konkrétního příběhu obsahuje každá kapitola krátké teoretické ukotvení stěžejního tématu a také konkrétní rady a tipy čtenářům, kteří řeší podobné problémy, ale zatím nemají v plánu do psychoterapie vstoupit. Jedná se o praktickou knížku pro běžného člověka, který se nebojí nechat vyzvat životem tak, jak přichází. Prožívá bolesti i radosti, stresy a nejistoty, vzestupy i pády nebo nečekané změny. Klade si otázky a občas si neví rady, ale nevzdává se a chce prožít důstojný a krásný život. PhDr. TEREZA ŠEVČÍKOVÁ je doktorkou psychologie a akreditovanou psychoterapeutkou, řádnou členkou České asociace pro psychoterapii (ČAP). Studovala na Univerzitě Karlově v Praze, na University of Glasgow ve Skotsku a na City College of San Francisco v USA. Výcvik védské meditace absolvovala u australského učitele Tima Mitchella. Svojí praxi začínala jako sociální terapeutka na psychoterapeutické a psychosomatické klinice Eset. Na gymnáziu v Praze vyučovala moderní psychologii, působila jako vychovatelka v diagnostických ústavech pro mládež, pracovala i v oblasti psychologie práce v mezinárodních a českých firmách. Spolupracuje s Českou televizí i s Českým rozhlasem, příležitostně přednáší a publikuje články pro veřejnost, je spoluautorkou několika knížek pro děti i dospělé. V posledních patnácti letech intenzivně rozvíjí soukromou psychoterapeutickou praxi pro dospělé klienty v individuální a párové psychoterapii. "
Keywords: Osobní rozvoj a poznání; Psychiatrie, psychoterapie