Asertivita v partnerství - Praško, Ján (Grada, 2005)
Tato publikace je určena všem lidem, kteří se trápí partnerskými problémy a konflikty, pokládají je za zbytečné a chtějí se jich zbavit. První část je věnována typickým problémovým typům manželství, a je ilustrována názornými příklady. Ve druhé části jsou partnerské problémy analyzovány na základě myšlenkových, postojových a komunikačních vzorců partnerů. Manželský pár si v této části může objevit a analyzovat podrobnou mapu vlastních problémů. Porozumění tomu, co se s člověkem během partnerských problémů děje, je pak důležitým předpokladem pro změnu stavu. Ve třetí části jsou uvedeny nejdůležitější přístupy ke změně situace - práce s negativními myšlenkami a postoji, postupný nácvik partnerské asertivity a společné plánování budoucnosti. Text je ilustrován řadou příkladů a proložen množstvím cvičení určených k postupnému překonávání partnerských komunikačních problémů. Knížka obsahuje řadu příběhů párů s manželskými problémy a způsoby, jak se jim je podařilo odstranit.
Keywords: Partnerské vztahy; Psychologie pro každého