Vúdú, zombie, karnevaly - Stingl, Miloslav (Jota, 2014)
Vzrušující vyprávění o černých bozích Ameriky. Miloslav Stingl, žijící legenda cestopisné literatury, nás tentokrát zavádí do Nového světa mezi stále záhadnou a pozoruhodnou skupinu afroamerických obyvatel kontinentální Latinské Ameriky a ostrovů v Karibském moři. Vydáme se do Venezuely, Brazílie a zejména na četné ostrovy Antil - na Haiti, Kubu, Bahamy, Jamajku, Bermudy a mnohé další. Autor líčí poutavým a zároveň přehledným způsobem fascinující dějiny a kulturu Afroameričanů. Černoši přišli do Nového světa poprvé před pěti stoletími. Každý dobře ví, že nepřišli z vlastní vůle, ale byli zavlečeni jako zvěř na otrokářských lodích. Během této dlouhé doby tu otročili na plantážích, bojovali v desítkách povstání a vzpour, prchali do zdejších pralesů a zakládali si v nich své státečky. Díky svébytnému charakteru etnika jejich kultury nezanikly, ale na mnoha místech se rozvinuly. Stingl nám tak může odhalit tajemství zvané vúdú, děsivou záhadu haitských zombie a zachytit vzrušující atmosféru tanců a karnevalů, kdy bubny jakoby skutečně ožívají. Vydejte se i vy za těmito černými bohy Ameriky. Kniha vychází s doprovodným textem afrikanistky a antropoložky Kateřiny Mildnerové pojednávajícím o unikátním náboženském fenoménu Mama Tchamba, který je významně vázán právě na zaoceánský obchod s otroky. Navštivte webovou stránku se všemi aktuálními informacemi o cestovatelské legendě Miloslavu Stinglovi na www.miloslavstingl.cz.
Keywords: Memoáry, osobnosti a osudy