Řím. A všude na dosah je krása Poeticko-obrazový průvodce - Marcel, Sauer (Jota, 2024)
Řím je jedno z nejpůvabnějších měst světa. Věčné ve své kráse a krásné ve své dlouhověkosti. V jeho ulicích se prolíná historie, architektonické skvosty, spiritualita, dobré jídlo i vřelí lidé. Krásu a život zde naleznete doslova na každém rohu. Kde ale začít? Na prohlídku města se nejprve naladíme krátkými úvodními eseji, které nás seznámí s poetikou italských gest, půvabných zdrobnělin i místní gastronomie, která lahodí oku i chuti. Následně se vydáme na 16 různých tras, které autor sám opakovaně procházel a prozkoumával. Ty nás zavedou na všeobecně známá, ale hlavně neznámá, ojedinělá místa, do vináren, kaváren, kin, na náměstí, do skrytých zákoutí, k rozmanitým výlohám i kostelům. Řím. A všude na dosah je krása není typický turistický průvodce, překypující informacemi a daty, spíše přibližuje svébytnou živoucí atmosféru, která je Římu vlastní, a inspiruje k návštěvě míst, jež byste mohli na svých cestách snadno přehlédnout. Marcel Sauer v Římě prožil čtyři roky, během nichž tuto italskou metropoli dobře poznal ve všech jejích vrstvách. Knihu doprovázejí četné fotografie, slovníček krásných slov, výběr toho nejlepšího, co lze v Římě zažít, a dokonce i recept na dokonalé špagety carbonara.
Keywords: Memoáry, osobnosti a osudy; Průvodce