Operativec: Břídilové z Kábulu - Eduard, Krainer (Jota, 2024)
Operativec opět zasahuje. Tentokrát při únosu v Afghánistánu. Románová trilogie Operativec pokračuje druhým dílem. Znovu se setkáváme s kapitánem Davidem Prokopem, který je tentokrát jako operativec vojenské zpravodajské služby nasazen v rámci kontingentu sil Armády České republiky v Afghánistánu. Těsně před koncem jeho mise však dojde k únosu českého manželského páru a kapitán Prokop je k případu okamžitě povolán. Co afghánské únosce vedlo k tak zoufalému zločinu a proč se k únosu ani nepřihlásili? Dá se vůbec vystopovat český pár v temných uličkách kábulského předměstí? A jak to všechno opět ovlivní Davidův osobní život? Břídilové z Kábulu volně navazují na špionážní thriller Pravidlo tří zdrojů. Eduard Krainer dokonale zná prostředí, o kterém píše, a díky tomu jsou jeho romány velmi autentické. Realisticky zobrazuje práci vyšetřovatele, operační postupy armády i součinnost různých národností na zahraniční misi. Při jeho akčních scénách, zpracovaných s vtipem a nadhledem, se čtenář baví a zároveň trne hrůzou. Eduard Krainer ostatně i v této knize čerpá z vlastních zkušeností - v rámci svého působení v afghánské misi byl aktivně zapojen do pátrání po dvou Češkách unesených v roce 2013 v provincii Balúčistán v Pákistánu.
Keywords: Beletrie