Magdino znamení - Chrystyna, Lucyk-Bergerová (Jota, 2023)
Ne všechny bitvy vždy vybojují vojáci. Protektorát Čechy a Morava 1942: ... opatrně položila spícího chlapečka v peřince do stísněného tmavého prostoru a umístila podlahová prkna zpátky. Sotva se zvedla, uslyšela, jak dole práskly dveře a domem se rozlehly německé povely a psí štěkot... Když do domu židovských manželů Tauberových vtrhne gestapo, má služebná Magda jen pár minut na to, aby se pokusila zachránit alespoň jejich novorozeného syna Samuela. Do prázdné vily se i s rodinou nastěhuje nacistický důstojník König odhodlaný lovit v okolí Litoměřic příslušníky odboje jako divokou zvěř. Magdě nezbývá než zůstat. Později se jí podaří ukrýt maličkého Samuela u přátel. Sama se snaží pomáhat, jak může - posílá odbojářům tajně informace o Königovi a pašuje jim jídlo. V nebezpečné hře, kterou Magda hraje, nejde zdaleka jen o její život. Aby dokázala ochránit Samuela, bude muset riskovat mnohem víc, než by kdy považovala za myslitelné.
Keywords: Beletrie; Historické romány