Příběhy mořeplavců - autorů, Kolektiv (Jota, 2017)
Češi a Slováci, kteří obepluli svět. Jedinečná kniha o historii české a slovenské mořeplavby, která obsahuje ručně malovanou mapu s vyznačenými trasami. Poplujte s námi kolem světa za úžasnými dobrodružstvími. Dlouho očekávaná publikace o historii české a slovenské mořeplavby vás provede vývojem tohoto pozoruhodného fenoménu země, jež má k moři víc než daleko. Obsahuje množství příběhů nejvýznačnějších českých a slovenských mořeplavců 20. a 21. století, kteří dokázali obeplout svět. Autentické příběhy Richarda Konkolského, Jozefa Varsányiho, Jiřího Albrechta, Ivana Orla, Oldřicha Karáska, Františka Sýkory, Jiřího Denka, Vlada Porvaznika a dalších až po působivé vzpomínání na legendární osobnost Rudolfa Krautschneidera. Kdy a proč napadlo naše mořeplavce obeplout svět? Jak se dá v našich podmínkách postavit loď? Co vše během plaveb zdolali a do jakých úskalí a nebezpečí se dostali? Co jim plavba dala a naopak vzala? Kudy vede nejkratší cesta ze srdce Evropy na moře? Odpověď na tyto a množství dalších otázek naleznete v této jedinečné publikaci, která zahrnuje i přehledné dějiny mořeplavby, množství faktografických údajů o technických parametrech konkrétních lodí a informací nezbytných ke znalosti mořeplavby. Kniha je bohatě provázena fotografiemi, dobovými materiály a ručně malovanou samostatně vloženou mapou s vyznačenými trasami. Doplňují ji krásné ilustrace Mikkela Odehnalů. První dějiny české a slovenské mořeplavby. Vydáno ve spolupráci s firmou Altego, s.r.o.
Keywords: Memoáry, osobnosti a osudy