Výsadkáři v týlu nepřítele Československá sekce SOE 1940-1945 - Jiří, Plachý (Jota, 2025)
Jedinečná publikace obsahující oficiální zprávu britských důstojníků z roku 1946 o aktivitách SOE na území obsazeného Československa za 2. světové války, doplněná unikátními dobovými fotografiemi a komentáři historika Jiřího Plachého. V letech 1941-1945 byla do nacisty obsazeného Československa vyslána z Velké Británie téměř stovka parašutistů, kteří zde v souladu s cíli naší exilové vlády plnili řadu důležitých zpravodajských, spojovacích, sabotážních i bojových úkolů. Muži, kteří se do operací za nepřátelskými liniemi dobrovolně hlásili, byli elitou našich zahraničních jednotek a jejich přítomnost v okupované zemi představovala pro domácí odboj významný přínos. Každý druhý za svou odvahu zaplatil životem. Kniha Výsadkáři v týlu nepřítele nabízí čtenáři na tuto problematiku netradiční pohled. Jde o text odtajněné souhrnné zprávy hodnotící těsně po válce česko-britskou zpravodajskou spolupráci, jejímiž autory jsou tři důstojníci Special Operations Executive (SOE), britské tajné služby, která se na přípravě (nejen) československých parašutistů významnou měrou podílela. Vůbec poprvé je zde uveřejněn například přehled spojenecké pomoci českému odboji v posledních měsících války.c
Keywords: Literatura faktu