Pivní Brno Pivovarnictví a pivní kultura Brna od počátků po současnost

Za fenoménem pivního Brna s průvodcem a historikem pivovarnictví. Nad pěnivým mokem se uzavírají dohody, zakládají politické strany, řeší se světový mír a lze v podstatě říct, že co se v Čechách a na Moravě nedomluví u piva, jako by snad ani neexistovalo. Naše pivní kultura právem vstoupila do dějin...

Full description

Saved in:
Bibliographic Details
Main Author: Filip, Vrána
Format: eBook
Language: Czech
Published: Jota 2024
Edition: 1. elektronické vydání
Subjects:
ISBN: 978-80-7689-399-3
978-80-7689-400-6
Physical Description: 1 online zdroj (208 stran)

Cover

Table of contents

Description
Summary: Za fenoménem pivního Brna s průvodcem a historikem pivovarnictví. Nad pěnivým mokem se uzavírají dohody, zakládají politické strany, řeší se světový mír a lze v podstatě říct, že co se v Čechách a na Moravě nedomluví u piva, jako by snad ani neexistovalo. Naše pivní kultura právem vstoupila do dějin. Brno je spojováno s lecčím: s funkcionalistickou architekturou, kávou, speciálním orlojem, pro mnohé nesrozumitelným jazykem a - pivem! Pivní Brno je kniha, která by neměla chybět v žádné knihovně a je vlastně úplně jedno, jestli jste konzumentem piva, nebo se mu (zcela nepochopitelně) vyhýbáte. A důvod? Je naprosto jednoduchý - s pivovarnictvím a hospodami není totiž spojena jen ona kultura setkávání se, ale v nemalé míře z nich vychází celková podoba města: každý den při svých cestách míjíte budovy, které jsou s vařením a čepováním chmelového moku neodmyslitelně spojeny a daly Brnu jeho současnou tvář.  Průvodce pivním Brnem čtenářům v jednotlivých kapitolách představí slavné brněnské osobnosti, které se zasloužily o rozvoj pivovarnictví, seznámí vás s historií i současností pivní scény a také odhalí spoustu zajímavých informací, které vás minimálně překvapí. Věděli jste, že se kvalita piva posuzovala podle přilepených kalhot k lavici, že v Brně vařily pivo jeptišky nebo že sušárny sladu byly z preventivních důvodů vykázány za hradby a byla tu i nejstarší sladovnická škola v Evropě? Nachystejte si pořádně vymytý krýgl a vydejte se na fascinující objevitelskou cestu městem, které dalo českému pivu takové osobnosti, jako byl František Ondřej Poupě nebo Bohumil Hrabal. Rozhodně nebudete zklamáni!
ISBN: 978-80-7689-399-3
978-80-7689-400-6