Vtělená moudrost - Moshé, Feldenkrais (Portál, 2026)
Moshé Feldenkrais dokázal na malé ploše vyjádřit své základní myšlenky velmi pregnantním a srozumitelným způsobem. A přece nebyly Feldenkraisovy články a rozhovory ještě nedávno běžně dostupné. Proto se editorka Elizabeth Beringerová rozhodla shromáždit veškeré autorovy texty tohoto typu z let 1964-1981. Jednotlivé texty jsou doplněny o vysvětlení kontextu a fotografické dokumenty.Publikace shrnuje základní myšlenky Feldenkraisovy metody, například důraz na adaptabilitu organismu jako projev zdraví. Tím, že se vědomě zaměřujeme na své pohybové vzorce, zlepšujeme i své duševní fungování. Publikace rovněž propojuje Feldenkraisovu metodu s dalšími zajímavými kontexty (např. vztah sluchu a prostorové orientace, bojová umění, role předního mozku, herectví) a dokládá, že autor měl propracovaný filozofický pohled na život a byl také v kontaktu s významnými osobnostmi své doby. Některé texty obsahují konkrétní náměty na cvičení nebo vycházejí ze zkušeností se seminářem, který Feldenkrais vedl.
Keywords: Sporty; Psychologie odborná; Psychologie pro každého