Ty jsi kněz navěky - Zdeněk, Jančařík (Portál, 2020)
Ludmila Javorová (1932) byla od roku 1964 pravou rukou tajně vysvěceného biskupa Felixe M. Davídka (1921-1988), který byl vůdčí osobností skryté církve u nás. Ten po návratu z vězení (1950-1964) v šedesátých a sedmdesátých letech připravil a vysvětil na kněze řadu mladých mužů, a to celibátních i ženatých. Rozhodl se vysvětit i Ludmilu Javorovou na kněze západního obřadu římskokatolické církve. V rozporu s oficiálním učením církve a přes značný odpor i v řadách biskupů a kněží skryté církve z okruhu Koinótés tak učinil v prosinci 1970. Ludmila Javorová nemohla kněžskou službu nikdy vykonávat zcela veřejně, ale dodnes vnímá kněžství jako své životní poslání. Knižní rozhovor s ní je nejen unikátním svědectvím o životě skryté církve, ale především rozpravou o kněžství, jeho spiritualitě, o postavení žen v církvi a o možném přínosu ženství do všeobecně mužského prostředí katolického kléru.Zdeněk Jančařík je salesián, kněz a autor spirituální literatury. V Portále vyšly jeho knihy Plátno z Turína a Miláček Páně.
Keywords: Memoáry, osobnosti a osudy