Tma je jen další druh světla - Lucie, Fedurcová (Galén, 2023)
Kniha, kterou právě držíte v ruce, přináší mozaiku příběhů, dohromady vytvářejících plastický obraz Islandu, jenž je v posledních letech oblíbenou turistickou destinací. Autorka tam už několik let žije v rybářské vesnici, pracuje, píše a je v úzkém, každodenním kontaktu s místními obyvateli. Není turistka, ale není ani jedna z nich. Její pohled se dokáže dostat pod povrch a vedle osobních prožitků ze života na islandském venkově odhaluje čtenářům také mentalitu běžných Islanďanů a popisuje nespočetné přírodní úkazy a scenerie tohoto tajuplného ostrova. Nabízí jedinečnou možnost zjistit, jaký je život v zemi na samé hranici polárního kruhu, kde část roku slunce vůbec nezapadne, část roku ani nevyjde a jindy zase nepronikne skrze sněhovou bouři.
Keywords: Beletrie; Literatura faktu