Výlet do Portugalska aneb Poetický průvodce na cestu tam a zpátky - Burian, Jan (Galén, 2014)
Nenechte se zmást názvem téhle knihy, protože Burianův Výlet do Portugalska aneb Poetický průvodce na cestu tam a zpátky není v žádném případě určen jen turistům plánujícím dovolenou na Pyrenejském poloostrově. Ano, pokud se do Portugalska opravdu vydáváte, určitě oceníte spoustu informací, které v turistických průvodcích obvykle nenajdete - například kam si máte zajít na nejlepší pastel de nata neboli "národní dortík portugalský", kde se nachází nejkrásnější veřejný záchodek na světě, co je to saudade a jiné důležité věci. Ale i pokud nemáte na cestování čas, chuť nebo peníze, můžete s touto knihou absolvovat v pohodlí svého oblíbeného křesla imaginární výlet do země Jindřicha Mořeplavce a dalších slavných námořních objevitelů v doprovodu Václava Šaška z Bířkova, Jiřího Gutha-Jarkovského, Františka Listopada a mnoha jiných Čechů i Portugalců, jež Jan Burian v téhle knize nechá promlouvat - třeba o tom, jak dnes "za horama pyrenejskýma" zvládají ekonomickou krizi nebo jestli je ještě možné slyšet v Lisabonu autentické fado. A možná se vám podaří, že i v tom křesle náhle poplyne čas podobně jako v Portugalsku, které stres neprodukuje, ten se tam prý leda dováží...
Keywords: Česká současná beletrie