Proč volíme psychopaty - Bill, Eddy (Portál, 2022)
Terapeut, právník a mediátor Bill Eddy popisuje, jak nebezpečné a vysoce konfliktní osobnosti (HCP) získávají moc ve vládách po celém světě - a co mohou občané udělat, aby se tito lidé nedostali do úřadu. Demokracie je totiž v ohrožení. Příliš mnoho zemí se dostalo pod nadvládu problematických lidí, kteří se stali politiky. Většina jich má rysy narcistické či antisociální poruchy osobnosti, případně rovnou obojí. Autor, který je přední světový odborník na HCP, vysvětluje, proč jsou tito lidé tak svůdní, a popisuje čtyřicet jejich typických vlastností. Čerpá přitom z příkladů od Hitlera, Stalina, Maa a Nixona po Trumpa, Madura a Putina a ukazuje, jak problematičtí politici vymýšlejí nepřátele a vyrábějí falešné krize, aby se mohli vykreslit jako jediná hrdinská postava, která se s nimi dokáže vypořádat, a to navzdory vlastní neschopnosti problémy skutečně řešit. Autor také popisuje nejlepší způsoby, jak odhalit HCP jako šarlatány, jak reagovat na jejich prázdné a zavádějící sliby a jak najít opravdové lídry. Přitom využívá svou hlubokou psychoterapeutickou zkušenost, aby se dostal na kloub dosud neidentifikovanému jevu, který představuje skutečnou hrozbu pro svět.Bill Eddy je spoluzakladatel a ředitelem Institutu pro řešení konfliktů a je zkušeným rodinným mediátorem Národního centra pro řešení konfliktů. Je také právníkem a licencovaným klinickým sociálním pracovníkem, který v současnosti působí i na Pepperdine University School of Law. Je autorem nebo spoluautorem čtrnácti knih a má oblíbený blog na stránkách Psychology Today s více než dvěma miliony zhlédnutí.
Keywords: Psychologie pro každého