Spiritualita posvátné Země Divoká cesta spolubytí - Adam, Borzič (Portál, 2026)
Kniha je osobní i společenskou výpovědí o spiritualitě pro naši dobu. Opírá se o předpoklad neduality - vnitřní a vnější, božské a pozemské tvoří souzvuk spolubytí. Rozvíjí zkušenost posvátné mnohosti kultur, náboženství i forem života a propojuje péči, vztahovost a uznání naší zranitelnosti. Autor nás postupně provází čtyřmi cestami: via positiva (krása a vděčnost), via negativa (temnota a pomíjivost), via creativa (tvořivost a imaginace) a via transformativa (společenská proměna). Vychází z osobní duchovní i terapeutické zkušenosti, současné planetární krize i z inspirace mystickými tradicemi (zvláště křesťanské spirituality stvoření a angažovaného buddhismu). Výsledkem je "manifest" spolubytí - vize, která zve k soucitu, odvaze a nové kultuře života.
Keywords: Religionistika