Z Aeskulapovy první kapsy - Svatopluk, Káš (Galén, 2011)
Když jsme před časem anoncovali Aeskulapovu čtvrtou kapsu, která měla čtyřdílný soubor medicínských historek uzavírat, mýlili jsme se. Respektive mýlil se autor MUDr. Svatopluk Káš, který se domníval, že po posledním, čtvrtém dílu bude jeho archiv příběhů beznadějně vyčerpán. Ale jak se ukázalo, není tomu tak, archiv se skutečně zdá být bezedný. Autorovi kolegové, kteří samozřejmě znají jeho sběratelskou vášeň, jej o každé humorné příhodě, jež se mezi "bílými plášti" odehrála, s gustem informují. A protože by byla věčná škoda tyto vlídné úsměvné perličky nechat ležet ladem, zrodila se Pátá kapsa, o níž ale už z opatrnosti předem neříkáme, že je tou poslední... První čtyři Aeskulapovy kapsy byly svými příhodami tematicky zaměřené vždy na určitý medicínský obor (chirurgie, interna, vědecký výzkum...), tato Pátá kapsa však zahrnuje kompletně celou medicínu. A tak se opět setkáme se zvučnými jmény slovutných pánů profesorů, ale vedle toho i s historkami ze šuplíku dosud utajeného, které nemohly být za minulého režimu uveřejněny, a dále s nepřebernou řadou historek nových, které se během posledních let zrodily na nejrůznějších lékařských pracovištích. Autor i nakladatel pevně doufají, že čtenáři přijmou i tuto Pátou kapsu stejně laskavě jako ty předchozí.
Keywords: Česká současná beletrie