Psychometrika Měření v psychologii - Urbánek (Portál, 2011)
V psychologii, ale i pedagogice a dalších příbuzných oborech se často používají výkonové a znalostní testy, osobnostní nebo postojové dotazníky. Tyto metody jsou vytvářeny na základě teorií a postupů vycházejících z metodologie, statistické analýzy dat a poznatků jednotlivých psychologických oborů a společně tvoří psychologický obor zvaný psychometrika, psychometrie nebo teorie testů. Kniha se zabývá hlavními teoretickými přístupy k měření v psychologii, jakými jsou tzv. klasická teorie testů, teorie odpovědi na položku, teorie zobecnitelnosti atd. Jsou v ní vysvětleny hlavní principy těchto přístupů, srovnány jejich výhody a nevýhody a popsány praktické postupy, které se používají při konstrukci a ověřování vlastností psychodiagnostických metod. Kniha poslouží všem, kteří z výzkumných, praktických či studijních důvodů vytvářejí testy ve společenských vědách. Doc. PhDr. Tomáš Urbánek, Ph.D., je odborníkem na metodologii psychologie. Působí v Psychologickém ústavu AV ČR v Brně a v Psychologickém ústavu FF MU v Brně. Je autorem několika monografií a desítek odborných článků. Vedle metodologie se zabývá řadu let také psychometrikou, kterou přednáší na FF MU. PhDr. Denisa Denglerová, Ph.D., působí na katedře sociální pedagogiky PedF MU v Brně. Zabývá se alternativními metodami v psychologickém a pedagogickém testování. Mgr. Jan Širůček přednáší statistickou analýzu dat a psychometriku na FSS MU v Brně. Věnuje se vývoji diagnostických metod pro účely výzkumu v sociální a vývojové psychologii.
Keywords: Psychologie odborná