Regionální politika a její nástroje - Stejskal, Jan (Portál, 2009)
Regionální politika je téma diskutované na všech úrovních veřejné správy. Na úrovni státu je analyzována situace v kontextu evropské regionální politiky a jsou vytvářeny systémy koncepcí i podpor. Na úrovni vyšších územně správních celků vznikají programy pro podporu rozvoje v daném území, na místní úrovni pak strategické plány pro podporu ekonomického rozvoje. Text je rozdělen do tří základních částí, v nichž je nastíněna charakteristika regionálního rozvoje, základní pojmy, historický vývoj, regionální politiky ve státech EU včetně ČR, nástroje ekonomického rozvoje, inovace a regionální inovační systémy, vybrané formy spolupráce podniků a klastry. Kniha je určena vysokoškolským studentům i pedagogům se zaměřením na regionální politiku a pracovníkům útvarů regionálního rozvoje obecních, městských a krajských úřadů i poradenských agentur. Ing. Jan Stejskal, Ph.D., vyučuje na Fakultě ekonomicko-správní Univerzity Pardubice. Publikuje především o financování a managementu nestátních neziskových organizací. Ing. Jaroslav Kovárník, Ph.D., působí na Fakultě informatiky a managementu Univerzity Hradec Králové. Specializuje se na studium regionálního rozvoje a jeho nástrojů.
Keywords: Politologie