Sémiotika - Černý, Jiří (Portál, 2004)
Kniha vymezuje obor sémiotiky jako vědy o znakových systémech. Objasňuje základní pojmy a stanoví předmět zkoumání, všímá si vývoje a metod studia. Sémiotika se především věnuje nejdůležitějšímu typu znaků, a to znakům jazykovým. Kromě slov se však člověk denně setkává s řadou jiných znaků (v matematice, meteorologii, kartografii apod.). Na příkladech je ukázáno fungování těchto systémů. Kniha má řadu ilustrací a konkrétních příkladů.
Keywords: Společenské vědy, historie