Krásné časy v Paříži Radosti a strasti našich krajanů v "Babylonu nad Seinou" - Břetislav, Ditrych (Epocha, 2021)
Paříž byla na přelomu 19. a 20. století cílem návštěv a pobytu nejen českých umělců, především malířů a spisovatelů či básníků, ale do města nad Seinou směřovali také sportovci a vědci. Ano, Paříž byla tehdy nejen střediskem umění, ale i průmyslu a techniky. Proto se tu potkávali naši umělci třeba s průkopníky létání. Někteří uspěli, mnozí se zklamáni vrátili domů. Ale všichni chtěli pro své jistě odlišné cíle a sny načerpat něco z podivuhodné atmosféry "belle époque", která nepoznamenala jen umění, ale vyznačovala se i usilovnou snahou o ovládnutí vzdušné říše, byla dobou fascinujících světových výstav, využití elektřiny, dobou netušeného rozvoje techniky. Paříž, jaké to magické slovo!
Keywords: Literatura faktu; Dějiny